Mikään ei voi voittaa tuoreen leivän tuoksua! Tämän totesivat myös joukko vauhtimarttoja, jotka kokoontuivat 7.11. Marttalaan Virpi Oksalan johdolla leipomaan mitä erilaisempia leipiä.

Virpi alusti illan kertomalla yleisesti leivonnan perusraaka-aineista ja niiden merkityksestä leivontaprosessissa. Saimme siis kuulla mm. kuiva- ja tuorehiivan eroista sekä hyviä leipomisvinkkejä. Virpi oli koonnut monisteeseen liudan erilaisia leipäohjeita, helppotekoisista aprikoosipeltileivistä aina vaativampiin joululimppuihin, sämpylöitä tai saaristolaisleipää unohtamatta.  Jokainen saattoi valita mieleisensä ohjeen, joiden perusteella jakauduttiin leipäryhmiin. Yhteispelillä alkoivat erilaiset taikinat syntyä ja Marttalan keittiössä riittikin vilskettä jauhojen pöllytessä.  Virpi piti myös työnäytöksen siitä, miten saa pyöriteltyä täydellisiä sämpylöitä jopa kahdella kädellä samanaikaisesti.

Uunituoreita leipiä kannettiin tarjolle sitä mukaa kun ne valmistuivat ja marttalaiset pääsivät maistelemaan mm. saaristolaislimppua, valkosipulisolmuja, aprikoosipeltileipää ja vaaleaa joululimppua sekä vuohenjuustoista focazziaa.

Samalla silmät avautuivat sille, mitä variaatiomahdollisuuksia leivän leivonta tarjoaakaan. Jauhoja ja nestettä voi vaihdella sen mukaan, mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään. Leipätaikinoihin voi myös mainiosti upottaa vaikkapa eilispäivän kaurapuurojämät, porkkanaraasteet tai perunamuusin. Toki leipien leivonta kaksinkertaisine kohotuksineen vaatii hieman aikaa, mutta vaivatessaan paljaalla kädellä leipätaikinaa voi unohtaa mieltä askarruttavat asiat ja keskittyä vain olennaiseen.  Taikinaterapiaa kerrassaan! 

 

Auringonkukka-aprikoosiruudut (30 palaa)
2 dl kuivattuja aprikooseja
5 dl vettä
3 dl kaurahiutaleita ja kauraleseitä
1 ps kuivahiivaa
1 dl auringonkukansiemeniä
1,5 tl suolaa
2 rkl hunajaa tai siirappia
1 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta
6,5 dl vehnäjauhoa
voiteluun: vettä
pinnalle: kaurahiutaleita, auringonkukansiemeniä
 
1. Leikkaa aprikoosit pieniksi paloiksi esim. saksilla. Sekoita +42-asteiseen veteen kaurahiutaleet, joiden joukkoon kuivahiiva on sekoitettu. Lisää aprikoosipalat, siemenet, suola, hunaja rasva sekä jauhot. Sekoita taikina tasaiseksi.
2. Kaada taikina reunalliselle uunipannulle leivinpaperin päälle. Ripottele päälle vähän jauhoja ja taputtele taikina tasaiseksi levyksi. Anna kohota liinan alla lämpimässä paikassa n. 40 minuuttia.
3. Voitele pinta vedellä, ripottele päälle kaurahiutaleita ja auringonkukansiemeniä. Leikkaa levy taikinapyörällä neliöiksi. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa n. 15-20 minuuttia.
 
Kaisun italialainen leipä
25g hiivaa
6 dl vettä
2 rkl öljyä
suolaa
12 vehnäjauhoja (tai 9 dl vehnäjauhoja + 3 dl grahamjauhoja tai 6 dl vehnäjauhoja + 6 dl sämpyläjauhoja)
 
Täytteeseen: kirsikkatomaatteja, basilikaa, vuohenjuustopötkö, oliiveja
 
Sekoita taikina. Anna nousta reilusti n. 45 min. Levitä taikina leivinpaperin päälle syvälle pellille öljytyin käsin ja anna nousta vielä 20 min. Painele sisään kirsikkatomaatteja, oliiveja ja tuoreita basilikanlehtiä ja voitele pinta oliiviöljyllä. Paista 200 asteessa n. 15 miin. Levitä sitten päälle vuohenjuustoviipaleet ja laita uudelleen uuniin vielä n. 10 minuutiksi.
 

 

Teksti Sannamari
Kuvat Marjukka