Mikään ei voi voittaa tuoreen leivän tuoksua! Tämän totesivat myös joukko vauhtimarttoja, jotka kokoontuivat 7.11. Marttalaan Virpi Oksalan johdolla leipomaan mitä erilaisempia leipiä.
Virpi alusti illan kertomalla yleisesti leivonnan perusraaka-aineista ja niiden merkityksestä leivontaprosessissa. Saimme siis kuulla mm. kuiva- ja tuorehiivan eroista sekä hyviä leipomisvinkkejä. Virpi oli koonnut monisteeseen liudan erilaisia leipäohjeita, helppotekoisista aprikoosipeltileivistä aina vaativampiin joululimppuihin, sämpylöitä tai saaristolaisleipää unohtamatta. Jokainen saattoi valita mieleisensä ohjeen, joiden perusteella jakauduttiin leipäryhmiin. Yhteispelillä alkoivat erilaiset taikinat syntyä ja Marttalan keittiössä riittikin vilskettä jauhojen pöllytessä. Virpi piti myös työnäytöksen siitä, miten saa pyöriteltyä täydellisiä sämpylöitä jopa kahdella kädellä samanaikaisesti.
Uunituoreita leipiä kannettiin tarjolle sitä mukaa kun ne valmistuivat ja marttalaiset pääsivät maistelemaan mm. saaristolaislimppua, valkosipulisolmuja, aprikoosipeltileipää ja vaaleaa joululimppua sekä vuohenjuustoista focazziaa.
Samalla silmät avautuivat sille, mitä variaatiomahdollisuuksia leivän leivonta tarjoaakaan. Jauhoja ja nestettä voi vaihdella sen mukaan, mitä kaapista sattuu kulloinkin löytymään. Leipätaikinoihin voi myös mainiosti upottaa vaikkapa eilispäivän kaurapuurojämät, porkkanaraasteet tai perunamuusin. Toki leipien leivonta kaksinkertaisine kohotuksineen vaatii hieman aikaa, mutta vaivatessaan paljaalla kädellä leipätaikinaa voi unohtaa mieltä askarruttavat asiat ja keskittyä vain olennaiseen. Taikinaterapiaa kerrassaan!
25g hiivaa
Teksti Sannamari
Kuvat Marjukka