Missä Tampereen keskustassa sijaitsee Olavi Virran muistomerkki? Monelle vauhtimartallekin asia selvisi vasta 27.9. tutustuessamme ulkoiluharrastukseen nimeltä geokätkentä. Geokätkennässä ideana on etsiä kätköiksi kutsuttuja rasioita netistä saatavien koordinaattien (tai muiden annettujen vihjeiden) perusteella. Tyypillinen kätkö on vesitiivis muovirasia, joka sisältää ainakin geokätkötiedotteen, lokikirjan ja kynän. Rasiasta voi löytyä myös vaihtotavaroita tai kätköstä toiseen kulkevia ”matkalaisia”. Kätköt voivat sijaita mitä mielikuvituksellisimmissa kohteissa, joihin pääsemiseksi saattaa tarvita jopa sukellusvarusteita tai kiipeilyvehkeitä, mutta toisaalta monia kätköjä löytyy jo aivan kaupunkien keskustoistakin. Monesti kätkö sijaitsee kuitenkin jollakin näkemisen arvoisella paikalla. Tätä ideaa oli sovellettu myös vauhtimarttojen kätköilyillassa, jossa pääsimme tutustumaan tarkemmin keskustan muistomerkkeihin ja patsaisiin.

 

Sovellettuun geokätkentäämme osallistui kauniista ja aurinkoisesta syyssäästä huolimatta vain 12 reipasta vauhtimarttaa. Kokoonnuimme rautatieasemalle, jossa eräretkiyritys Piellokas oy:n Erkki Penttilä varusti meidät GPS-laitteilla sekä vihjevihkosilla ja hajautti meidät pareina etsimään kohteena olevia muistomerkkejä. Monen aarrejahdista innostuneen vauhtimartan pettymykseksi emme siis päässeet oikeiden kätköjen jäljille, vaan kiersimme yhdeksän ”rastin” muodostaman muistomerkkiradan. Satelliittipaikannuslaitteen antaman suunnan ja etäisyyden sekä ohjevihossa esitetyn kuvavihjeen perusteella etenimme muistomerkiltä toiselle vastaten samalla joka kohteessa tiettyyn kysymykseen.

 

 

Vaikka reittimme kulki ristiin rastiin Tampereen keskustaa, useat näennäisesti tuttujen patsaiden ja muistomerkkien yksityiskohdat kuvavihjeissä tuntuivat yllättäen melko vierailta, ja jouduimme kulkemaan yksinomaan paikannuslaitteen nuolen osoittaman suunnan mukaan. Vasta nyt tulimme oikeasti kiinnittäneeksi huomiota useaan muistomerkkiin, jonka ohi keskustassa viikoittain – ellei päivittäin – kuljemme; olisimmeko ymmärtäneet jotain olennaista myös siitä mistä ihan oikeassa geokätköilyssä on kyse?

 

 

Kierros päätettiin Marttalaan, jossa nautimme iltateet Penttilän kertoessa lisää geokätkennästä. Geokätkentä on harrastus, jossa on helppo päästä itsenäisesti alkuun. Kätköjen koordinaattien saamiseksi tulee vain rekisteröityä kansainväliselle geocaching.com-sivustolle ja hankkia jokin paikannuslaite. Halvimmillaan GPS-paikantimen saa satasella, mutta paikannuslaitteeksi käy yhtä hyvin myös auton navigaattori tai kännykkä jossa on sisäänrakennettu GPS-vastaanotin. Taitavimmat kartanlukijat voivat siirtää kohteen koordinaatit myös suoraan kartalle ja lähteä näin aarteenetsintään.

 

Geokätköilyn aloittaminen on myös siinä mielessä simppeliä, että kätköjä ei tarvitse lähteä haeskelemaan kaukaa. Jo yhden kilometrin säteelle Hämeensillasta on nimittäin piilotettu noin 50 kätköä! Tässä vaiheessa moni vauhtimartta alkoi selvästi innostua rasiajahdin aloittamisesta, kätköthän suorastaan odottavat löytäjiänsä. Ei ihme että geokätköily on kuulemma myös harrastus, johon on suuri riski hurahtaa! Lisäaspektin harrasteelle antaa mahdollisuus piilottaa ihka oma rasia ja seurata netistä piilolla käyneitä kätköilijöitä. Tärkeintä geokätköilyssä ei silti ole se mitä kätkön sisällä on vaan etsimisen ja löytämisen (ja halutessaan) liikkumisen riemu. Tämän harrastuksen pariin on varmasti helppo ja mukava yllyttää koko perhe.