Kuusi kourallista kasviksia päivässä! Hyvä tavoite ei jää pelkäksi haikailuksi, kun osaa tehdä syötävän hyviä salaatteja ja herkullisia lämpimiä kasvislisäkkeitä. Vauhtimarttojen kokkaustaitoja verestämässä ja makunystyröitä hellimässä olivat 20.4 Marttojen kotitalousneuvoja Tuula Kylä-Laaso sekä restonomiopiskelija, harjoittelija Tiina Kulmala. Heitä kiitämmekin lämpimästi salaatti-inspiraation kohottamisesta uusiin sfääreihin!
 
Monelle salaatti-tomaatti-kurkku –yhdistelmään jumittuneelle kotikokille kurssi avasi oven salaattien monipuolisuuteen: illan aikana syntyi vauhdikkaasti viittä eri salaattia ja kahta juureslisäkettä sekä marjainen jälkiruoka. Yksinkertainen valkokaali-sipuli-porkkanaraastekin muuntuu oivalliseksi lisukkeeksi, kun siihen keittää oikeanlaisen liemen ja antaa muhia hetken. Eikä ole kallista! Ruokaisampia salaatteja syntyi mm. couscousista tai paistamalla salaatin päälle halloumijuustoa. Arkisistakin aineksista saatiin todella maittavia salaatteja keskittymällä marinadiin ja maustamiseen.

1241894504_img-d41d8cd98f00b204e9800998e
 
Kiihkeän pilkkomisen ja raastamisen ohessa moni taisi päättää, että nyt pitää kotonakin laajentaa salaattirepertuaaria – jospa ne miehenpuolikkaatkin tottuisivat pikku hiljaa pitämään salaattia oikeana ruokana. Joku jo suunnittelikin kokoavansa vaihtoehtoisen vappumenun salaateista ja tapas-juureksista; siitä onkin hyvä aloittaa!

1241894562_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 


Tapas-juurekset ja samettinen valkosipulidippi
 

1241894522_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

4 perunaa (jauhoinen lajike)
2 palsternakkaa
2 punajuurta
öljyä
suola chilipippurijauhetta
paprikajauhetta
 
Kastike:
2 kookasta valkosipulia tai 3 pienempää
½ dl öljyä
n. 1 dl kevytkermaviiliä tai ranskankermaa
suolaa

Pese perunat huolellisesti. Kuori palsternakat ja punajuuret. Leikkaa juurekset ja perunat lohkoiksi. Levitä juurekset uunipellille leivinpaperin päälle kukin omaa ryhmäänsä. Kaada päälle öljyä, ripottele suolaa ja runsas kerros chili- sekä paprikajauhetta. Sekoita hieman. Nosta juuresten päälle kokonaiset, kuorimattomat valkosipulit. Kypsennä 200-asteisessa uunissa n. 30-40 minuuttia.
Kuori kypsät valkosipulit. Kuoret irtoavat helposti kypsistä sipuleista – myös maku on muuttunut hienommaksi ja aromaattisemmaksi. Hienonna kynnet öljyn kanssa sauvasekoittimella. Lisää suolaa ja kermaviiliä / ranskankermaa. Kukin ruokailija voi kastaa juureksia samettisessa dipissä. Tapasjuurekset soveltuvat niin lisäkkeeksi kuin naposteluunkin.

Tällaisen mainion reseptikirjasen saat omaksesi osallistumalla Marttojen järjestämälle Syötävän hyviä salaatteja ja lämpimiä kasvislisäkkeitä -kurssille. Kirja ei ole myynnissä. Yllä oleva resepti on poiminta kirjasta.

1241894537_img-d41d8cd98f00b204e9800998e