Vauhtimartat osallistuivat ensimmäistä kertaa Ravintolapäivään toukokuussa. Ravintolapäivähän on viime vuonna Helsingissä syntynyt tapahtuma, joka on nopeasti levinnyt kaiken kansan ruokakarnevaaliksi ympäri maailmaa. Tampereellakin vain yhdeksi päiväksi syntyi yli 20 ravintolaa. Tapahtuma oli melkoisen jännittävä ponnistus talkooporukallemme, mutta hyvin hauska sellainen.

Suunnittelu aloitettiin jo maaliskuussa, kun 8 innokasta Vauhtimarttaa kokoontui ideoimaan menua. Päätimme tarjota brunssia, koska Hämeenpuiston Marttala olisi käytössämme vain aamupäivällä. Menuun sai kukin ehdottaa mitä halusi, ja parhaimmat valittiin koemaistelun jälkeen. Halusimme tehdä kaiken itse, ja käyttää mahdollisimman vähän pitkälle prosessoituja raaka-aineita.

Menumme oli seuraava: 
Muna-pekoni-muffini
Leipää kolmella levitteellä (herne-tahini, porkkanavoi, yrttirahkajuusto)
Raikas couscous-salaatti
Marjainen fruitie
Panna cottaa lemon curdin ja itsetehdyn myslin kera
Kuorrutettu porkkanakuppikakku

Kahvi, tee tai mehu


Tapahtumaa suunniteltiin ahkerasti sähköpostissa keskustellen seuraavina viikkoina. Koska kenelläkään meistä ei ollut juuri kokemusta ravintolan pyörittämisestä, kysymyksiä ja selvitettäviä asioita riitti. Talkooporukka oli onneksi hyvin innostunutta, joten yhdessä tuumin asiat saatiin ratkottua hyvissä ajoin. Hienoja ideoitakin syntyi, kuten elävän pianosäestyksen järjestäminen. Mainostimme tapahtumaa etukäteen omille tuttavillemme Facebookissa, joten järjestelyjen voidaan sanoa syntyneen suorastaan virtuaalisesti.

Osa tarjottavista leivottiin ja valmistettiin etukäteen. Edellisenä iltana järjestelimme Marttalan pöydät ravintolaksi ja koristelimme salin värikkääseen "mummola-chic"-tyyliin. Pöytiin saatiin ihanat pienet kukkakimput omalta floristiltamme Meriltä, ja kakkupapereista askarreltiin suloisia köynnöksiä kattoon ripustettaviksi. Pieni uroteko oli myös 100 panna cotta -annoksen mahduttaminen Marttalan jääkaappiin, mutta siinäkin onnistuttiin.

Varsinaiseen Ravintolapäivään tuli "töihin" kaiken kaikkiaan 16 Vauhtimarttaa, ja jokainen käsipari tuli tarpeeseen. Kun ovet avattiin klo 10, saimme juuri ja juuri ensimmäiset annokset valmiiksi, ja suhina keittiössä oli huomattava. Jännitimme (tai ainakin allekirjoittanut jännitti) etukäteen riittäisikö meille asiakkaita, mutta ravintolamme suosio yllätti täysin! Olimme varautuneet sataan annokseen, ja olimme loppuunmyytyjä jo 1,5 tuntia avauksen jälkeen. Pienellä säveltämisellä ja kipaisulla täydennysostoksille lähikauppaan saimme silti ruokittua vielä toistakymmentä asiakasta ennalta valmisteltujen annosten lisäksi. Ilo ja onnistumisen riemu olil valtava, kun viimeinenkin asiakas oli saateltu ovesta ulos.  

Aivan mahtavaa oli, kiitokset siis kaikille asiakkaille! Ja etenkin kaikille talkoolaisille, olitte upeita! :)

Teksti Virve
Kuvat Virve ja Petra