Maanantaina 20.2. Vauhtimartat kokoontuivat Marttalan kutomaan perinteisiä Lovikka-lapasia Aulin opastuksella. Lovikka-tumppujen ohje on julkaistu Martta-lehdessä ja se löytyy myös Novitan nettisivulta. Lovikka-lapasten kutomista on opeteltu myös maata kiertäneessä Marttojen ja Novitan Tumppurekasta, josta osa Vauhtimartoistakin oli hankkinut työhön tarvittavat langat ja paksut puikot.

 
Paksuilla puikoilla kudottavat Lovikka-lapaset valmistuivat nopeasti, ja kätevimmät vauhtimartat saivatkin toisen lapasen melkein valmiiksi jo parin tunnin tumputtelun jälkeen. Jopa ne, jotka eivät olleet koskaan ennen kutoneet lapasta, pääsivät hyvään alkuun. 
 
Perinteisesti lovikat on kudottu yleensä joko harmaasta, valkoisesta, mustasta tai punaisesta villalangasta, mutta Vauhtimartat kutoivat tällä kertaa vaikka minkä värisiä tumppuja; mm. keltaisia, vihreitä, pinkkejä ja matkan varrella väriä vaihtavasta Puro-langasta kudottuja kauniin kirjavia lapasia. Työhön soveltuvissa Novitan Huopanen- ja Puro-langoista löytyykin laaja värivalikoima.
 
 
Puikkojen kilistelyn ohessa juotiin tavan mukaan teetä ja syötiin kaurakakkusia sekä herkullista maustekakkua, jonka toi tuomisiksi mukanaan ryhmään liittynyt uusi vauhtimartta. Lapasen ohje oli sen verran yksinkertainen, ja jokaisesta pöydästä löytyi joku aiemminkin lapasta kutonut, joten Aulilta jouduttiin kysymään apua vain ongelmakohdissa. Niinpä ilta muodostuikin kutomisen lisäksi mukavasta rupattelusta. Käsityöpiireilyä parhaimmillaan siis.
 
 
Lovikka-lapasten historia ei tainnut illan aikana tulla puheeksi, mutta itse löysin siitä Internetistä tietoa etsiskellessäni jälkikäteen lapasen nettiohjetta. Useimpien perinnekäsitöiden alkuperäistä kehittäjää ei tunneta, mutta Lovikka-lapasten keksijä on tiedossa. Ensimmäiset lovikat kutoi metsätyömiehen vaimo Erika "Riga" Aittamaa vuonna 1892 Lovikan kylässä Ruotsin lapissa. Tarinan mukaan Riga kutoi lapasia saadakseen lisäansiota köyhälle perheelleen. 
 
Kerran sitten asiakas tuli valittamaan Rigan kutomista lapasista, jotka olivat hänelle liian tiiviit ja paksut. Erika pesi, harjasi ja huovutti lapaset, jolloin niistä tuli pehmoisemmat ja mielyttävämmät. Näin syntyivät ensimmäiset lovikat, jotka saavuttivat pian suuren suosion. Lämpimiin ja tuultapitäviin tumppuihin miellistyivät muun muassa puutavaraa Haaparantaan ajavat isännät, ja niinpä Lovikat tunnetiin pian koko Torniojokilaaksossa. Vähitellen lovikka-lapasten valmistustaito levisi yhä laajemmalle alueelle Ruotsin ja Suomen Lappiin ja ne tunnetaankin myös nimellä Lapin lapaset.
 
Tuntuu hauskalta ajatella, että nyt yli sata vuotta myöhemmin nautimme edelleen tästä Lovikan Rigan innovaatiosta ja pidämme perinnettä yllä. Lovikat eivät myöskän näytä menettäneen suosiotaan, vaikka nykyisin harva ajeleekaan työkseen hevosvetoisia puukuormia pitkin Lappia. Itse olen nyt kutonut kahdet lovikat - ja lisää on jo tuttavapiirissä tilattu. ;-)
 
Linkkejä:
 
 
 
 
Teksti Anitta
Kuvat Virve