Marttalassa raikaa meksikolainen musiikki ja työpöydät notkuvat jännittävistä raaka-aineista kuten maissijauhoista, korianterista, avokadoista, amarantista ja sitruunaruohoista. Kuusitoista innokasta vauhtimarttaa käy vuoroin kokeilemassa tortillojen puristamista tortillerolla ja vuoroin osallistumassa salsan valmistukseen. Hellalla porisee kanakattila, ja toisella levyllä sulatetaan intiaanisokeria jälkiruokaa varten. Käynnissä on Gabriel Vergaran ja Mirja Rekolan vetämä meksikolaisen ruoan ilta.

Meksikosta kotoisin oleva Gabriel kertoilee kotimaansa ruoista suurella ylpeydellä. Meksikossa ajatellaan, että työllä ansaitut rahat pitäisi käyttää elämästä nauttimiseen. Toisin sanoen ne kannattaisi sijoittaa kunnollisen ruoan tekemiseen. Eikä meksikolainen ruoka kuulemma todellakaan maistu samalta kuin suomalaisten ravintoloiden texmex-annokset! Esimerkiksi aidot tacot eivät koskaan ole kovia vaan pehmeitä.

Valmistimme maissitortillat sekä niihin tulevat avokado- ja chilikastikkeet alusta asti itse. Tortillat täytettiin kana- ja herkkusienitäytteillä ja osa niistä taiottiin quesadilloiksi laittamalla niiden sisään juustoa ja kuumentamalla ne. Palanpainikkeeksi tehtiin limeteistä puristettu makea juoma. Pitkän ruoanlaittoillan jälkeen odotukset olivat jo korkealla, mutta herkullinen ruoka täytti ne kaikki, kun viimein pääsimme pöytään! Pienet maissitortillat olivat täysin toista maata kuin kaupan vehnälätyskät, ja mausteista salsaa aion aivan varmasti kokeilla kotikeittiöissäkin. Gabrielin ja Mirjan itse kasvattamien chilien maku poltteli vielä mukavasti suussa, kun siirryimme jälkiruokaan eli amaranttikekseihin ja sitruunaruohoteehen. Amarantti, jota jo Meksikon intiaanikansat olivat kasvattaneet, oli monelle martalle ihan uusi tuttavuus – ja ilmeisen mieluinen myös, sillä keksilautanen tyhjeni erittäin nopeasti!

Unohda siis kauppojen korvikkeet ja testaa aitoja meksikolaisia makuja seuraavilla Gabrielin ja Mirjan resepteillä:

Tortillas de maíz eli maissitortillat
5 dl nixtamalisoitua maissijauhoa eli masa de harina de maíz -jauhoa
4–5 dl lämmintä vettä
½ tl suolaa

Sekoita taikina käsin tasaiseksi ja notkeaksi ja jätä turpoamaan 5–10 minuutiksi. Tee siitä pikkupalloja ja litistä ne ohuiksi, pyöreiksi levyiksi tortillapuristimella (tortillerolla) tai painamalla ne leikkuulaudan ja pöydän väliin. Käytä taikinapallon ja prässien välissä muovipussia, jotta tortillat irtoavat helposti. Paahda tortillat molemmin puolin kuumalla rasvattomalla pannulla, kunnes niihin ilmestyy ilmakuplia tai pieniä vaaleanruskeita pilkkuja. Laita valmiit tortillat taitetun puuvillaliinan sisään pinoksi, jotta ne pysyvät lämpiminä ja pehmeinä.

Salsa casera a la mexicana eli meksikolainen chilikastike
1 tlk (500 g) tomaattimurskaa (tai tuoreita tomaatteja)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3–4 tuoretta tai kuivattua chiliä (mielellään vihreää)
1 tl suolaa
tuoretta korianteria
persiljaa

Hakkaa kaikki ainekset hienoksi ja sekoita ne keskenään. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua. Käytä tortillapohjaisten ruokien kanssa, dippikastikkeena tai erilaisten ruokien lisäkkeenä. Kastike säilyy jääkaapissa viikon.

Teksti Jenna
Kuvat Outi