Vauhtimarttojen amerikkalaisten herkkujen ilta 14.2. tarjosi varmasti lohdutusta niille osallistujille, joiden mies oli tänä ystävänpäivänä unohtanut lahjoa emäntäänsä suklaasydämillä. Tällä kerralla valmistettiin nimittäin aitoja amerikkalaisia leivonnaisia, joihin upotettiin tietenkin desikaupalla sokeria ja pakettitolkulla voita – siitä suklaasta puhumattakaan! Tänä iltana kukaan ei päässyt välttymään sokerihumalalta.

Illan vetäjä Eija oli hankkinut asiantuntijuutensa amerikkalaisista herkuista asuessaan Jenkeissä vuoden verran. Vauhtimarttojen testattaviksi hän oli valikoinut viisi sokerista herkkua, ja voin kertoa, että kun oli ladannut lautasensa täyteen ja pistellyt kaiken parempiin suihin, ei makeanhimo enää vaivannut. Pitihän jokaista sorttia kuitenkin päästä maistamaan!
 
  
 
Brownies on varmasti kaikille tuttu herkku, jos ei muualta niin ainakin leffoista tai tv-sarjoista. Tämä leivonnainen oli helppotekoinen sekä todella makea ja täyteläinen kokonaisuus (ks. ohje tekstin lopusta). Eijan mielestä brownie-pala kuitenkin vaatii ehdottomasti seurakseen nokareen kermavaahtoa (tai vaniljajäätelöä), koska se kuulemma keventää makuelämystä!

Brownies
Blondies olikin sitten edellisen ”pikkusisko”, joka oli nimensä mukaisesti vaaleampi, mutta maultaan yhtä makea vuokaherkku. Blondiessa maistaa vahvan pähkinäisen maun, jota höystää valkosuklaahippusten makeus.

Blondies
 
Erikoinen tuttavuus oli rice crispy treats, jossa riisimuroihin oli lisätty sulasta voista ja vaahtokarkeista tehty mössö, ja tämä seos oli paineltu vuokaan ja jäähdytetty. Lopputuloksena oli jännittävän näköisiä ja mukavan sitkeitä namipaloja. Amerikkalaiset eivät kuulemma syö tavallisia riisimuroja ollenkaan; siellä ne ovat vain leivonnassa käytettävä raaka-aine!

Rice crispie treats
Monelle ovat varmasti tuttuja myös amerikkalaiset suklaahippukeksit, jotka meidän illassamme kulkivat nimellä chocolate chip cookies. Näiden cookieiden juju on se, että tavallisen sokerin lisäksi taikinaan lisätään fariinisokeria, joka tuo kekseihin pehmeyttä ja tiettyä sitkeyttä. Ja ne sulat runsaat suklaahiput lämpimissä cookieissa – aah…

Chocolate chip cookies
Chocolate covered pretzelseissä taas yhdistyy makeus ja suolaisuus. Nämä syntyvät kaikessa yksinkertaisuudessaan siten, että kaupasta ostetut pienet pretzelit kastetaan sulatettuun suklaaseen ja laitetaan jääkaappiin jäähtymään.

Chocolate covered pretzels
Tässä vielä browniesien ohje, jos mielesi alkoi tehdä jotain oikein makeaa!
 
BROWNIES
 
100 g voita
120 g tummaa suklaata
2,75 dl sokeria
2 kananmunaa
1,5 dl vehnäjauhoja
(50 g rouhittuja pähkinöitä, esim. pekaani- tai macadamiapähkinöitä)
 
Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen. Sulata voi ja paloiteltu suklaa mikrossa tai vesihauteessa ja anna jäähtyä hiukan. Lisää rasva-suklaaseokseen sokeri ja kevyesti vatkatut munat sekä jauhot. Sekoita nopeasti mutta varovaisesti ja halutessasi lisää lopuksi pähkinärouhe. Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunin keskiosassa noin puoli tuntia. Pinnan pitää olla rapea, mutta keskiosan kostea. Anna jäähtyä hetki ennen kumoamista. Leikkaa palasiksi tai tarjoa torttuna. Tarjoile lämpimänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.
 
Jenna