Sipuli, peruna, porkkana, purjo, palsternakka, tomaattimurska,
kerma... Yksinkertaisista aineista syntyi Vauhtimarttojen käsissä
kahdeksan täysin erilaista, herkullista soppaa.

Viitisentoista Vauhtimarttaa kokoontui maaliskuisena maanantaina
Pirkanmaan marttojen tiloihin Tampellan esplanadille kokkaamaan
erikoisneuvoja Raija Laitisen johdolla Lusikka soppaan –kurssin
keittoja. Raija esitteli marttojen toimintaa ja antoi vinkkejä
keittojen tekemiseen. Hän kertoi, että keittoja on helppo pakastaa,
mutta pakastettaessa kevytmaitotuotteet voivat juoksettua ja peruna
muuttua vetiseksi. Ruokaisaan tomaatti-pastakeittoon löytyy ainekset
lähes joka kodista ja se valmistuu puolessa tunnissa.
Tomaatti-pastakeiton lisäksi kokkasimme pareittain mm. Ravintola
Martan lipstikkakeittoa, punaista seisoppaa ja hapankaalikeittoa.
Soppakavalkadin lisäkkeeksi valmistui kauraleipiä ja jälkiruuaksi
vielä ruusunmarjakiisseliä. Kahdeksassa sopassa oli maisteltavaa
enemmän kuin riittävästi ja jäljelle jääneitä keittoja pakattiin
innolla mukaan seuraavan päivän lounaiksi.


Nopean gallupin mukaan parhaimmaksi sopaksi äänestettiin
juusto-jauhelihakeitto. Perinteisen peruna-porkkana-jauhelihaseoksen
sijaan keitossa maistui Koskenlaskija-juusto ja raastettu porkkana.
Nam!

Juusto-jauhelihakeitto


300g naudan jauhelihaa

1 rkl öljyä

1dl purjoa renkaina

(1-2 valkosipulinkynttä)

3/4 l vettä

3 isoa porkkanaa

1 pkt (250g) sulatejuustoa, esim. Koskenlaskija perinteinen/viherpippuri

1 tl kurkumaa tai currya

(suolaa, mustapippuria)

pinnalle persilja- tai korianterisilppua


Ruskista jauheliha kattilan pohjalla öljyssä. Lisää purjorenkaat ja
hienonnetut valkosipulinkynnet. Sekoita. Lisää kattilaan vesi ja
kuumenna keitto kiehuvaksi. Kuori porkkanat ja raasta/jauha ne
monitoimikoneen teholeikkurilla rouheeksi. Lisää raaste/rouhe
keittoon. Kuutioi sulatejuusto ja lisää vähitellen hiljalleen
sekoittaen kiehuvaan keittoon. Mausta lopuksi. Tarjoa lisäkkeenä
leipää.