Marttalan keittiössä oli touhua ja tohinaa, kun reilut 20 vauhtimarttaa kokoontui tuiskuisena maanantai-iltana leipomaan karjalanpiirakoita. Joku voisi väittää, että piirakoiden leipominen kuuluu marttojen perustaitoihin, ja ellei aivan samaa mieltä olisikaan, niin ainakin karjalanpiirakat kuuluvat tunnettuihin suomalaisiin perinneruokiin, joista lähes jokaisella on omakohtaisia makumuistoja.

 

Illan aluksi Pohjois-Karjalasta kotoisin olevat Hanna ja Heli kertoivat hieman tämän Euroopan unionin tuotesuojalla varustetun herkun historiasta: opimme muun muassa, että virallisesti karjalanpiirakaksi voi kutsua piirakkaa, jonka taikinasta ainakin puolet on ruista ja jonka täyte on joko puuroriisiä, ohraa tai perunaa.

 

Saimme myös käytännön vinkkejä leipomispuuhiin. Karjalanpiirakoiden leipominen voi tuntua työläältä, mutta esim. riisipuuron voi keittää jo edellisiltana ja ohentaa sitä ennen leipomista kananmunalla. Maitoa ei kannata käyttää, koska tällöin piirakan täyte voi kuohua paistettaessa. Kaulittaessa ruisjauhojen käyttöä ei kannata säästellä, ettei kakkara tartu leivinalustaan. Lisäksi taikinapaloja kannattaa suojella kuivumiselta, sillä kuivaa taikinaa on vaikeampi käsitellä.

 

Vinkeistä viisastuneina tartuimme tuumasta toimeen ja aloimme sekoitella taikinoita ja pyöritellä kakkaroita pulikoilla. Pulikkaa voi käyttää lähes mihin tahansa leipomiseen, joten ainakin allekirjoittanut päätti hankkia sellaisen mahdollisimman pian leivontavälineidensä täydennykseksi. Piirakoiden rypytystekniikoita näytti olevan lähes yhtä monta kuin osallistujiakin, mutta kaikki luomukset olisivat takuulla kelvanneet vaikka myyntiin asti.

 

 

 

Talvi-iltana ei tarvinnut ainakaan palella; sen takasivat lähes 300 asteeseen lämmitetyt marttalan uunit. Herkullisen tuoksun alkaessa leijailla alkoi vesi nousta jo kielelle, ja ruokahalu sen kun yltyi, kun munavoit oli sekoitettu ja ensimmäiset piirakat olivat paistuneet uunissa. Malttamattomina kävimmekin illan päätteeksi piirakoiden kimppuun. Riihiruisjauhojen savuntuoksuinen maku jakoi hieman maistajien mielipiteitä, mutta piirakat kävivät kaupaksi ja niitä riitti kotiin viemisiksikin.