Martathan ovat perinteisesti kaukaa viisaita. Joten mekin olimme jo alkuvuodesta haistelleet maailman tuulia ja havainneet, että maailmantaloudessa on turbulenssia. Siitä syystä oli tärkeää alkaa hieman katsoa, miten rahoja tuhlaa. Ja näin olimme päätyneet siihen, että tarvitsemme ehdottomasti kurssitusta osataksemme tehdä taloudellista ruokaa. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Pirkanmaan Marttojen (piirin) kurssivalikoimassa olikin sopivasti Taloudellista ruokaa –kurssi. Pirkanmaan Martoista saapuikin erikoisneuvoja Raija Laitinen innostamaan meitä tekemään ruokaa taloudellisesti.

 

Aihe siis todellakin kiinnosti vauhtimarttoja, koska teimme uuden ennätyksen osallitujamäärässä. Keittiössä hääräsi 25 vauhtimartta yhtä aikaa. Onneksi Raija oli hyvin valmistellut ruuanlaiton ja raaka-aineet, joten homma hoitui todella helposti. Ja taloudellisia herkkuja valmistui montaa eri lajia. Lopuksi pääsimme maistelemaan mahat täyteen porkkanasosekeittoa, linssi-porkkanakeittoa, joutuisaa parsakaalivuokaa, kalaseljankaa, perunapannaria, kasvis-jauhelihamureketta, kaali-purjosalaattia, kaurateeleipiä ja Mintun marjaherkkua.

 

1994815.jpg

 

1994817.jpg

 

Tässä muutama herkkupala jakoon. Lisää hyviä ja taloudellisia ruokaideoita löytyy Marttojen Penninvenyttäjän keittokirjasta, jota voi tilata Marttojen webbisivulta. Suosittelen!

 

Perunapannari

(perunapannari edessä vasemmalla, puolukkasurvoksella koristeltuna)

1994818.jpg 

 

3 munaa

1 l maitoa

1 tl suolaa

4 dl hiivaleipä- tai vehnäjauhoja

600 g perunoita

1 dl öljyä

 

Riko munat kulhoon ja vatkaa rakenne rikki. Sekoita joukkoon maito, suola ja jauhot. Lisää kuoritut, raastetut perunat ja öljy. Kaada taikina leivinpaperille vuoratulle uunipannulle. Paista 225 asteessa n. 45 min. Tarjoa puolukkasurvoksen kanssa. Erittäin ruokaisaa. On kuulemma kokeiltu myös mansikkahillon kanssa.

 

Leipä on kallistunut melkoisesti vuoden sisällä, joten Raija neuvoi leipomaan itse. Tässä aloitteleville ja muillekin innostuneille jauhopeukaloille kaurateeleipäohje.

 

Kaurateeleivät

 

1994816.jpg 

 

2 ½ dl kaurahiutaleita

2 ½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

3 tl leivinjauhetta

3 rkl öljyä

1 rkl siirappia

2 dl maitoa tai piimää

 

Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy ja neste. Muotoile taikinasta kämmenen kokoisia ohuita rieskasia. Paista 225 asteessa vaaleanruskeiksi n. 10 min.