Säilöntä on helppoa - siihen pystyy aloittelijakin - mutta kaikkien niksien suvereeni hallinta vaatiikin enemmän treenausta! Se todettiin Vauhtimarttojen purkittaessa kauden satoa syksyn ensimmäisessä kokoontumisessa, jossa ansiokkaasti tutustuttiin kesäkurpitsapikkelsin saloihin. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Vihannesten käsittely sujui vauhdikkaasti, tottakai, mutta purkituksen oikea ajoitus ja tekniikka vaati aktiivista osallistumista pöydän ympärille kokoontuneilta martoilta: –Hei missä on tän kansi? –Onko nää purkit olleet uunissa jo sen 15 minuuttia? –Saisko äkkiä paperia tän reunan pyyhkimiseen, se valuu! –Pitääkö lientä laittaa paljon? –Avaako joku oven, kun toi etikanhaju vie tajun! Vetäjämme Marianne totesikin jossain vaiheessa, että toivottavasti kukaan ei luule tämän olevan niin vaikeaa, että tekemiseen tarvitaan tällainen joukko naisia!

 

1948130.jpg  1948135.jpg

 

Yllättävän harva oli aikaisemmin pikkelssintekoon perehtynyt, joten niin uudet tulokkaat kuin kokeneemmat konkaritkin saivat tehtyä uuden aluevaltauksen. Iltaan mahtui iloista tekemisen meininkiä ja hyviä nauruja, mikä varmasti inspiroi uusiin säilöntäkokeiluihin kotioloissa.

 

Pikkelsi on tuoreena maisteltuna ätäkkää tavaraa raa’an sipulin maun lyödessä voimakkaasti läpi, joten kannattaa herkutella vasta makujen tasaannuttua muutaman viikon kuluttua. Mitään kevytherkkua se ei kasvispitoisuudestaan huolimatta ole, sillä sokerin määrä on yllättävän suuri. Pikkelsiä sopii lisukkeeksi esim. paistetuille liharuoille.

 

Ja lopuksi vielä innokkaille kokeilijoille ohje:

Kesäkurpitsa-kurkku relish

1,5 kg avomaankurkkuja tai/ ja kesäkurpitsaa

0,5 kg sipulia

0,5 kg sokeria

4 dl väkiviinaetikkaa

1 dl vettä

0,5 dl merisuolaa

tilliä

Sekoita kiehautettu vesi ja muut liemiainekset. Raasta kurkut/kurpitsat ja sipulit karkeaksi raasteeksi ja lisää liemeen. Annostele puhtaisiin lasitölkkeihin ja peitä tiiviillä kannella.