Kevään edetessä kohisten oli hyvä ottaa tapaamisen aiheeksi "Parveke paratiisiksi". Meitä oli opastamassa Pirkanmaan Marttojen (edited) puutarha- ja ympäristöneuvoja Anne Sannamo. Tarkoituksena oli käydä läpi ruukkupuutarhan perustamisen ja hoitamisen perusteita.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Ensiksi keskustelimme, mitä kasvien valinnassa on hyvä ottaa huomioon. Näitä asioita olivat esimerkiksi parvekkeen käyttökarkotus, koko ja valoisuus sekä hoitajan innokkuus ja käytettävissä oleva aika. Myös ympäristön, eli rakennuksen ja kalusteiden, värit kannattaa ottaa huomioon.

 

Ruukkukasvien hoidossa oikean kasvualustan valinta on ensiarvoisen tärkeää. Kasvualustan tulisi olla kuohkeaa ja siksi esimerkiksi luonnosta ei kannata käydä hakemassa multaa kukilleen. Luonnosta haettava multa voi myös sisältää tuhoeläimiä tai haitallisia bakteerikantoja Toinen tärkeä seikka ruukkupuutarhan hoidossa on säännöllinen kastelu ja lannoitus. Anne suositteli, että kasvit kannattaa kastella kerralla kunnolla ja antaa mullan kuivahtaa välillä.

 

Kasvejaan kannattaa hoitaa myös suihkuttelemalla niiden lehdet puhtaiksi pölystä ja poistamalla erityisesti kesäkukkien, sipulikasvien ja tiettyjen monivuotisten kasvien kuihtuneet kukat kukkimisen jälkeen, jotta kasvi jatkaisi kukkimistaan. Kävimme myös läpi istutusastioihin, laatikkoihin ja ruukkuihin liittyvät seikat sekä myös niiden talvisuojauksen, jos niitä ei ole mahdollista viedä kellariin.

 

Lopuksi saimme kasvivinkkejä sekä tietysti kasvien hoito-ohjeita. Köynnöksistä Anne suositteli meille hortensiaa, keijumekkoa (vaikka sen itäminen kestääkin pitkän) ja viiniköynnöstä, kun taas humalalla on tapana kerätä kirvoja, eikä sitä sen takia kannattaisi parvekkeelleen istuttaa. Samettikukka puolestaan torjuu hyvin kirvoja. Muita helppoja kesäkukkia ovat mm. varjossa viihtyvä ahkeraliisa ja begonia ja auringossa viihtyviä pelargonia ja timanttikukka.

 

Hyötykasveista saattaisin ainakin itse kokeilla kuukausimansikkaa, joka kukkii ja antaa marjoja samanaikaisesti. Tomaatin kasvattamisessa Anne suositteli leikkaamaan varren poikki 3-4 lehtiparin jälkeen, jotta kasvi antaisi satoa. Runsasliikenteisen kadun varrella kannattaa puolestaan viljellä melko nopeasti kasvavia ja huuhdottavia kasveja, esimerkiksi salaattia.

 

Ja tavalliseen tapaan lopuksi herkuttelimme. Tällä kertaa oli tarjolla herkullista ananaspaistosta. Ohje alla.

 

1508609.jpg

 

Ananaspaistos

 

100g margariinia

¾ dl sokeria

1 kananmuna

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 dl grahamjauhoja

1 tl leivinjauhetta

 

Täyte:

2 prk ananaspaloja

1 tlk (2 dl) kermaviiliä

1 kananmuna

2 rkl sokeria

1 rkl fariinisokeria

 

  1. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri.

  2. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet.

  3. Levitä taikina halkaisijaltaan 23 cm:n piirasvuokaan.

  4. Valuta ananaspalat ja pane ne taikinan pohjalle.

  5. Sekoita kermaviiliin muna ja sokerit ja kaada ananaspalojen päälle.

  6. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

(Ohje: Helsingin sanomat)